Aanleiding en uitdaging
Aanleiding
Uitbreiding van de capaciteit voor kernenergie maakt deel uit van de plannen van de overheid. Langer openhouden van de kerncentrale in Borssele en de komst van twee tot vier nieuwe kerncentrales worden onderzocht. Onder andere vanuit provincies is er veel belangstelling voor de ontwikkeling en de mogelijkheden van kleinere reactoren (Small Modular Reactors, SMR’s).
Voor de ontwikkeling, bouw en bedrijfsuitvoering van nieuwe kerncentrales is gespecialiseerde kennis onontbeerlijk en zijn meer gekwalificeerde mensen nodig. De Nuclear Academy ondersteunt onderwijsinstellingen en overheden bij de ontwikkeling van nucleair onderwijs en de kennisontwikkeling en voorlichting rond nucleaire technologieën.


Uitdaging
Met de plannen voor nieuwe kerncentrales groeit de vraag naar gespecialiseerd personeel op vele terreinen: zowel voor de ontwikkeling en bouw van technologisch hoogwaardige en veilige installaties als voor het operationeel beheer van de kerncentrales in de jaren daarna. Engineers, operators, kwaliteits- en veiligheidsfunctionarissen en vele andere functies moeten worden ingevuld. Er zijn duizenden professionals nodig.
Bij de bouw van de centrales zijn naar schatting 5.500 fte betrokken, die te maken zullen krijgen met de hoge kwaliteitseisen die horen bij de bouw van een nucleaire faciliteit.
Ook de vraag naar nucleair gekwalificeerd personeel die de centrales veilig draaiende kunnen houden, zal sterk groeien. Berekend is dat de huidige 1.800 fte (2022) in 2035 is uitgegroeid naar 3.000 fte.
De vraag naar medewerkers zal verder groeien door de toegenomen interesse van provincies in Small Modular Reactors (SMR’s). Dat biedt kansen voor studenten en voor onderwijsinstellingen, waarbij het middelbaar en hoger beroepsonderwijs een belangrijke rol kunnen gaan spelen.
Daarnaast zal de Nuclear Academy gaan voorzien in de behoefte aan nucleaire kennis bij provincies en gemeentes.
