Twintig derdejaars studenten zijn maandag bij HZ University of Applied Sciences begonnen aan de nieuwe minor Nuclear Technology. Ze krijgen onder meer les over stralingshygiëne en nucleaire energie. De studenten sluiten de minor af met een debat over de voor- en nadelen van kernenergie.
Het vorige kabinet (Rutte IV) heeft gezegd dat het vier nieuwe kerncentrales wil bouwen, bij voorkeur in Borssele. Ook wil ze de bestaande centrale van EPZ openhouden. Volgens het kabinet kan kernenergie een belangrijke rol spelen in een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem.
Energie is één van de onderwijs- en onderzoeksthema’s van de HZ. De energietransitie vraagt om een mix van expertise en innovatieve oplossingen voor onderwerpen zoals groene waterstof, offshore energie, hergebruik van warmte, de governance van complexe energieprojecten én kernenergie.
Er is een gerede kans dat we in de toekomst nucleaire energie blijven produceren in Zeeland. “Als kennisinstituut moeten we ons hierop voorbereiden”, zegt domeindirecteur Walter Roovers van de HZ. “We kunnen dan op een waardevolle manier bijdragen met kennis en vaardigheden op dit vlak.”
De HZ doet dit zeker niet alleen. Voor deze minor werkt de hogeschool samen met TU Delft, Scalda, EPZ (eigenaar van de bestaande kerncentrale), nucleair afvalverwerker COVRA N.V., NRG PALLAS (eigenaar van de reactor in Petten), Urenco Nederland en Nuclear Academy. Directeur Carlo Wolters van EPZ is enthousiast. “Tot nu leidden we nieuwe medewerkers altijd zelf op”, zegt hij. “Met de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven kunnen de Nederlandse nucleaire bedrijven een deel van de opleiding uit handen geven en krijgen de HZ en studenten de gelegenheid om zich te verdiepen in de nucleaire technologie die een belangrijk onderdeel zal zijn van de Nederlandse energiemix.”
Ontdek meer en laat je inspireren – volg ons op LinkedIn en/of Facebook (linkjes onderaan!).